Påskbord

Påskafton & Påskdagen kl 12-20

Vårt klassiska Påskbord

Påsk

Fira Påsk med klass på Mässen.
Istället för ett stort Påskbord på buffé så har vi gjort ett Påskbord med 7 rätter som serveras i 4 omgångar vid bordet.

1. 2 sorters sill. Vår egen Glasmästar-, och Senapssill med kokt potatis samt 2 sorters Ägg med Räkor och Kräftor
2. Krämigt Ägg med Löjrom och Pumpa samt en Granskottsrökt Röding med Gravad Citroncrème
3. Till varmrätt väljer du på Tomatbräserad Lammporchetta med Zucchinisallad och Griljerade Lammracks eller Laxfilé i Kapprock med Saffran och Fänkål med Sandefjordsås och Forellrom
4. Vårt egenrostade kaffe och Bärtårta med Äggkräm

Pris: 525:-

Barn upp till 12 år
2 sorters ägg
Våra egna hemtrillade köttbullar med Potatispuré, rårörda Lingon och Gräddsås
Påskägg

Pris: 195:-

Boka bord på tfn 021-122333 eller mail: viktor@vo.lluvy.se

Varför har vi påskkärringar, påskris och påskägg?

Påskkärringar, påskris och påskägg är delvis kristna traditioner.

Natten mot långfredagen var häxornas natt. I det gamla bondesamhället föreställde man sig att häxorna reste till Blåkulla för att träffa djävulen natten före långfredagen när Jesus skulle avrättas. Natten mellan skärtorsdag och långfredag sågs därför som häxornas natt.

Nu för tiden är det antingen på skärtorsdagen eller på påskaftonen som barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och önskar glad påsk.

  • Påskriset påminner om hur Jesus plågades
  • Påskriset påminner om hur Jesus torterades när han korsfästes. I dag klär vi ris med fjädrar eller pappersblommor.
  • Vid påsk började vi äta ägg igen. Det finns flera orsaker till att vi äter mycket ägg under påsken. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden.
  • Det var också så att under fastetiden före påsk åt många inte ägg. Och när fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns mycket ägg.

Varför firas påsken på olika datum?
Påsken infaller på olika datum från år till år men alltid mellan den 22:a mars och 25:e april. Påskdagen räknas ut i relation till vårdagjämningen som är den dag på året där dag och natt är lika långa. Den exakta regeln som fastställdes på ett kyrkomöte i Nicaea år 325 är att påskdagen är den första söndagen, efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Inom de protestantiska och romersk-katolska kyrkorna används den gregorianska kalendern sedan 1500-talet. Men vissa ortodoxa kyrkor använder fortfarande den julianska kalendern som infördes av Julius Caesar år 46 f.kr.

Skillnaden mellan de två kalendrarna ligger främst i hur man beräknar skottår vilket har lett till att de två kalendrarna inte ligger i fas med varandra. För närvarande skiljer det sig 13 dagar mellan den julianska och gregorianska kalendern. Det innebär att påsken, och alla andra högtider, infaller vid andra datum om man utgår ifrån den julianska kalendern.

Källa: https://www.svenskakyrkan.se/pask